Translate

19 de maig 2013

Com influeixen els aliments a les nostres emocions?

"Ets el que menges" Precepte Oriental
 El nostre cervell és molt sensible tant a la presència, com a l'absència en sang de certes substàncies: l'alcohol, la cafeina, la teina, l'excès o manca de glucosa o els estrogens.

Les neurones són cèl·lules molt exigents, grans consumidores de glucosa, oxigen, minerals, aminoàcids i vitamines, són sensibles i rebutgen els tòxics i les toxines.

L'emoció és un estat complex de l'organisme, caracteritzat per una excitació o pertorbació que predisposa a l'acció. Les emocions es generen com a resposta a un esdeveniment extern o intern.

Si una emoció s'emparella amb un pensament, es produeix un sentiment, i si s'emparella amb una acció, produeix impulsivitat. Per tant direm que les emocions disparen el nostre comportament i també el menjar de forma compulsiva.

 L'emoció s'activa en el moment que hi ha un esdeveniment -també anomenat estímul o objecte- encara més genèric. Es podrà percebre de forma conscient o inconscient.  Aquestes informacions sensorials arriben als centres emocionals del cervell.

L'estímul  tant podrà ser extern com intern, podrà ser en el moment actual, passat o futur, per tant ens veiem que el fet pot ser real o imaginari. Aquest estímul po ser un simple pensament i a partir del pensament generar una emoció, també l'objecte pot ser una persona o pot ser un aliment. Com a resposta d'aquest estímul, es produirà una resposta neurofisiològica.

 

On resideixen les nostres emocions? El cervell emocional.

Segons Paul D. McLean (1913-2007), neurocientífic nord-americà, afirma que el cervell emocional, humà, ha passat per 3 grans etapes d'evolució, a la qual es deu la divisió en tres parts: El cervell reptilià, el límbil i el neocòrtex. 

- Cervell reptilià o tronc cerebral, qui regula els elements bàsics de supervivència. 

- Sistema Límbic, l'encarregat de que els processos bàsics, interactuïn amb elements de món extern. En la seva estructura, que envolta el tàlem hi veiem l'amígdala, l'hipotàlem, l'hipocamp, els cossos maxilil·lars, el fòrnix, l'escorá del cingle, el sèptum i el bulb olfactori.
L'amígdala té com a funció principal, l'activació de la resposta emocional, sobretot destacar les emocions: por, ràbia i conductes agressives.

- Neocòrtex, format pels lòbuls, és on es duen a terme les funcions superiors (oïda, vista, olfacte, moviment...) Al lòbul frontal ubicarem els judicis, el raonament i processament de les emocions, regula les emocions basades en les percepcions i les interpretacions del món immediat.

Quan ens trobem atrapats pel desig o la ràbia, quan l'amor ens invaeix o la por ens fa retrocedir, ens trobem sota la influència del sistema límbic.

El cervell és alimentat per millons de cèl·lules i aquestes són alimentades per la sang, per tant es dedueix la qualitat de la sang, és un factor a tenir en compte. Aquesta qualitat dependrà  de l'alimentació i del funcionament dels sistemes d'assimilació, de transport i d'eliminació. Per tant, hem de dir que l'equilibri emocional dependrà de l'equilibri en l'alimentació. 

Alguns aminoàcids, provinents de les proteïnes, donen lloc a neurotransmisors, que són substàncies que possibiliten la connexió entre neurones, mitjançant la sinapsis (oxitocina, dopamina, feniletamina (FEA), vasopresina, etc. Són els encarregats de transmetre la sensació de gana, set, plaer, por, etc., desenvolupant un paper important en les emocions. Els neuropèptids, que modulen els intercanvis d'informació entre les neurones, ex. sense zinc, ens mancarà l'olfacte, el desequilibri d'àcids grassos, perjudica la visió, si el cos no rep un aport de glucosa -de qualitat- el cos no tindrà energia, sense sodi, no hi ha transmisió nerviosa, etc.

McLean, també ens diu que en el cervell emocional, tot és agradable o desagradable, ajuda a determinar la polaritat si et sents positiu o negatiu envers alguna cosa, i resalta allò a que estàs prestant atenció. El sentit del gust, està directament relacionat amb el sistema límbic, i sembla ser l'explicació del per què les emocions que ens produeixen malestar, l'organisme intentarà restablir l'equilibri per eliminar aquest malestar, i una de les maneres en què ho fa, és menjant, per sentir-se confortat, perque la primera associació que fem en néixer és menjar = benestar.
 
La supervivència depèn de l'evitació del dolor i la repetició del plaer. Quan s'estimula aquesta part del cervell, es produexien emocions com por, alegria, ràbia, etc.
 

Òrgans i Emocions.

Cada parella d'organs, es pot relacionar amb diferents emocions. Per tant si ens volem conèixer, hem d'observar quines emocions són les que sentim amb més freqüència, aquelles que normalment es relacionen amb nosaltres i d'aquesta forma, aportar millor qualitat de vida.




En medicina xinesa, i ja en l'antiguetat, van descobrir que cadascun dels organs, està relacionat de forma molt concreta amb els canvis de temporada, amb els canvis d'estació.

Els 5 Elements i les emocions.

Tots i cadascun dels organismes, en totes i cadascuna de les persones, estan continguts els cinc elements: fusta, foc, terra, metall i aigua. De la mateixa manera, a cada aliment se li atribueix un o varis d'aquests elements.

Per tant, dependrà de la manera en què barregem els elements, en un àpat, si després d'haver ingerit dita barreja, ens sentim amb energia i a gust, o pel contrari, ens sentim plens, tips, sense energia o cansats.
  
És molt curiós veure, com canvia el caràcter i l'energia, quan es canvia la dieta. No hem d'oblidar que som un tot i que tractar per separat el cos emocional del cos físic i del cos espiritual, no pot donar bons resultats.

La ira i l'element Fusta.

El fetge està relacionat amb l'ira, amb el bloqueig d'energia, amb la frustració i la depressió. Si tenim una vesícula biliar debilitada, es traduirà amb dificultats per prendre decisions.

Representa l'instint  natural d'assolir fites, de viure, de desenvolupar-se combatent limitacions ambientals, sent resilient, intentant sortir de l'ou, com faria el pollet.

La ira és contrarrestada per l'aflicció i contrarresta a la compassió.

La tasca del fetge és l'eliminació de tòxics. Quan fem una alimentació carregada de tòxics (aliments fregits, greixosos, excés d'ingestió d'aliments...), aquesta sobrecàrrega, es tradueix en manifestacions com són els crits, el nerviosisme, etc. A vegades, aquestes sensacions són internes, són nervis interns i creen estats d'angoixa que es tradueixen en digestions pesades i a vegades úlceres.

- En quin moment preparem aliments de l'element Fusta?

Si notem problemes al fetge o vesícula, si freqüentment ens sentim nerviosos, irritables, que estem malhumorats i saltem a la mínima de canvi. En aquests casos és quan cal començar el dia bevent un got d'aigua amb un suc de llimona o taronja, natural.
També si notem que perdem la paciència molt ràpidament o si ens estanquem en el dubte i no som capaços de prendre una decisió; si tenim dolors musculars, de tendons o de vista, o si simplement volem equilibrar la nostra energia, a la primavera. 


El color verd ens ajudarà a netejar, purificar, elimina toxines de l'hivern i sobretot consumir molta verdura, de fulla verda.

Si ens sentim cansats o sense energia, cal consumir vegetals i fruita una mica calents, escalfats, per tal de facilitar al cos, la tasca de la digestió.  

 L'alegria i l'element Foc.

Els aliments que alteren la circulació de la sang, són els que influeixen en l'emoció de l'alegria. És el cas de les carns vermelles, ous, lactics, greixos i sal, aquests bloquegen el sistema cardiovascular, fent que el cor hagi de fer sobresforços.

L'excés d'elements expansius (un altre dia en parlarem més extensament), com fruita, drogues, l'alcohol i els excitants, debiliten els organs d'aquest element, provocant  una sobreexcitació, causant alteracions amb episodis de tristesa.

Una sobrecàrrega  en el consum de l'element foc es tradueix en  debilitat en l'intestí prim, el triple calentador i problemes de circulació. La forma en que es manifesta és visible, la persona es comporta de forma hisèrica, amb molts riures incontrolats, paraules molt efusives, perdent l'autocontrol de les emocions. En el cicle generatiu, l'alegria és la mare de la compassió, però en el cicle de control, es contrarresta amb la por.

- En quin moment preparem aliments de l'element Foc?

Si notem o si ho ha comprovat el metge, que tenim problemes cardíacs o del sistema circulatori; si volem tenir cura dels nostres intestins; si desitgem armonia i alegria en la nostra vida; si el que volem fer és depurar i vitalitzar qualitat de la sang o bé, si volem aprofitar l'estiu, per fer una bona cura.

Menjar aliments de sabor amarg, facilitarà i reforçarà l'energia de l'element foc, afavorint el bon funcionament del cor i del sistema circulatori.
El color vermell, és el color que es relaciona amb l'element foc, així és que cal afegir aliments d'aquest color si el que volem és alimentar, tenir cura del nostre cor.

   La compassió i l'element Terra.

 Amb l'element Terra, arriba la fi de l'estiu, és moment on la gent gaudeix encara del bon temps, estones de sol, tranquilitat, el bon humor es respira en general. 

L'element terra es relaciona amb el sabor dolç, i la seva funció és la de tonificar i equilibrar. Per aquest motiu, si sentim debilitat en algun dels òrgans relacionats -pàncrees, melsa o estómac- ens mostrarem baixos en energia i desitjarem de menjar molts aliments dolços.

La compassió és el sentiment de "incloure l'ambient, com part d'un mateix, acceptar a l'extrany i fer-lo cosa pròpia", la perspicàcia i la omprensió del saber fer el que es correspon, en cada moment, actuar amb decisió.

La compassió contrarresta la por, és contrarrestada per la ira i genera aflicció. 
 
Cal reforçar molt aquestes zones, amb aliments dolços, però naturals, pastanagues, verdures de forma rodona com les carbasses, etc. Els sucres ràpids o dolços artificials com, faran fluctuacions en el nivell de glucosa, i augmentaran l'acidesa a l'estómac, per tant ens provocarà sentir-nos més dubtosos, insegurs i indecisos. La melsa és l'encarregada dels muscles, produeix sang i s'encarrega de conservar-la en els vasos.

  - En quin moment preparem aliments de l'element Terra?

Si veiem que, fàcilment, ens surten blaus, el cos ens està avisant que tenim la melsa dèbil i per tant haurem d'introduir, a la dieta, aliments de color ocre, groc ataronjat.

Si sovint, ens sentim cansats,perdem l'energia o la vitalitat muscular. Si sentim que l'estómac està inquiet, si observem que portem uns dies deprimits o preocupats o si ens volem cuidar una miqueta més, a finals d'estiu.

 La tristesa i l'element Metall.

Arriba la tardor i amb ella arriba la transformació, de colors, d'olors, és una nova energia i el cos es prepara per futurs descensos del sistema inmunològic. 

La tristesa, és un estat d'ànim disfòric, és un sentiment de dolor que ve produit per un estímul desfavorable que sol manifestar-se amb un estat d'ànim pessimista, la insatisfacció i la tendència al plor. 

La tristesa és una situació continuada de l'ànim ocupat per alguna pena o disgust. L'aflicció és la situació de l'ànim en el moment més fort de dolor. La tristesa és comunment una conseqüència de grans afliccions. La melancolia, un efecte del temperament. Ex. una mala notícia, ens posarà tristos, una indisposició del cos, ens posarà melancòlics.

Comença la temporada dels refredats i grips. Per combatre-ho, cal menjar aliments de sabor picant, això facilitarà que s'activi la circulació del chi (energia vital), de la sang i dels fluids corporals, fent desaparéixer els possibles bloqueijos energètics.

Època en la que hem de tenir cura especialment dels pulmons, que ells ens obriran el nas, els porus, el cuir cabellut, mentre que l'intestí gruixut, al que també li hem de prestar atenció, ja que ell absorvirà aigua i eliminarà es desfets del cos.

Els aliments de color blanc, es relacionen amb l'element metall i per tant actuarà, nutrint els pulmons i intestí gruixut.

- En quin moment preparem aliments de l'element Metall?

 Si tens problemes respiratoris o si tens restrenyiment, si tens problemes de pell o de les membranes mocoses, si et sents sovint trist o deprimit o si el que vols és cuidar-te una mica més a la tardor, per preparar-te per l'entrada dels freds.
 

La por i l'element Aigua.

Arribat l'hivern, temps de mirar endins, recollir forces per renéixer, per començar un altre any. És moment de cuidar els ronyons i la seva energia. Ells s'encarreguen d'equilibrar el metabolisme del líquid corporal, formen el cervell, controlen els ossos, produeixen medul·la i obren la oïda.
 
La por és la consciència de les nostres pròpies limitacions d'habilitat, de força. Està relacionat amb el valor i la voluntat i ens permet reconèixer el perill i com reaccionar davant d'ell, de la forma més apropiada. 

La por, està relacionada amb l'element aigua i amb els ronyons i la bufeta. Les deficiències d'energia en els ronyons i la bufeta, ens duran a ser temerosos o a la timidesa en excés.

La por, es contrarresta amb l'alegria i és contrarrestada per la compassió i l'excés de por, genera ira.

Un període elevat d'estrés o esgotament, fa que l'element aigua, estigui mancat d'energia.
 
El sabor salat, suavitza, humiteja i lubrica els intestins, però les dietes amb excès de sal, o ingerir molta proteïna o complements minerals en excés, poden ser els causants del bloqueig de l'energia renal, accentuant-se el sentiment de por i produïnt-se alguna temeritat, per excesiva valentia.

És un bon moment per introduïr les algues, en la teva alimentació, t'aportaran sal natural del mar i el color negre d'algunes algues.

- En quin moment preparem aliments de l'element Aigua?


 Si sents fred o tens poca energia, o si sovint sents angoixa o por. Si notes que tens problemes en el tracte urinari o si sents dolor d'ossos o si simplement, vols tenir cura de tu mateix i cuidar-te a l'hivern.


Fonts: Extracte del llibre "El equilibrio a través de la alimentación"  Cuevas, Olga, Ed. 1999
          "¿Las emociones engordan o adelgazan?" Cadarso, Victoria. Ed. Palmyra. 2007
          "Cocina Feng Shui de los cinco elementos" Purtí, Iona i Otemberg, Adriana. Ed. Océano Ámbar. 2006 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada